dinsdag 22 februari 2011

Zeer gevaarlijke TBS-er vrijgelaten

De rechtbank in Arnhem heeft afgelopen vrijdag een 'zeer gevaarlijke' tbs'er op straat gezet. Daarmee negeerde de rechter een advies van de behandelaars van Cliff S.
 
De Nijmeegse Pompekliniek meent dat de eerder zeer gewelddadige Cliff S. niet genezen is.
 
Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) sprak gisteren van een „bizarre situatie”. De tbs’er en een bezorgde vrijwillige begeleider deden gisteren hun verhaal in het programma PowNews. De tbs’er had toen nachtenlang door Nijmegen gelopen. Hij heeft geen onderdak en kreeg eenmalig 75 euro als daklozentoeslag.
 
Zijn behandeling kostte de afgelopen acht jaar bijna twee miljoen euro. Cliff S. kwam vorig jaar nog in het nieuws na een ontsnapping waarover groot alarm werd geslagen. Hij werd door een speciaal politieteam opgespoord in Amsterdam, waar hij sliep op een bankje. De 31-jarige Rotterdammer mocht sindsdien niet meer op verlof, ook niet onder begeleiding


Hij was eerder tot tbs veroordeeld na een reeks van zeer gewelddadige overvallen in Rotterdam. Hij werd in 2002 in de lokale media omschreven als de ’metropsychopaat’, die zijn cocaïneverslaving bekostigde met afpersing, bedreigingen en overvallen.
 
De kliniek besloot vrijdag tot de abrupte vrijlating nadat de rechter het advies van tbs-behandelaars afwees. Die stelden voor om Cliff S. een jaar lang te resocialiseren. Volgens de rechtbank had dat al veel eerder moeten gebeuren. „Ik heb in de kliniek helemaal niks geleerd”, zei Cliff S.
 
De vrijlating is in strijd met het beleid van staatssecretaris Fred Teeven, die juist tbs’ers voortaan vanaf hun vrijlating nauwgezet wil volgen.
 
Bron: De Telegraaf d.d. 22-02-2011

Geen opmerkingen:

Een reactie posten