vrijdag 15 februari 2013

Meteoriet slaat in in Rusland



Ongeveer 100 mensen zijn in de Oeral gewond geraakt, nadat een meteoroïde in de lucht was ontploft en een schokgolf op de grond had veroorzaakt. Dat gebeurde in de buurt van de stad Chelyabinsk, deelde het Russische ministerie van Rampenbestrijding vrijdag op zijn website mee. In de lucht waren lichtstrepen te zien waarvan autobestuurders foto's op YouTube hebben gezet.

De meeste gewonden zouden zijn getroffen door glasscherven. Niemand liep zulke ernstige verwondingen op dat hij in het ziekenhuis moest worden opgenomen.

Raketten
Volgens geruchten zou het Russische leger raketten hebben afgevuurd op een grote meteoriet op een hoogte van 20 kilometer. Dat bericht wordt echter niet bevestigd. De autoriteiten spreken van een meteorietenregen.
De scholen in de regio rond Chelyabinsk dat niet ver van de grens met China ligt, zijn gesloten. Volgens het ministerie is de straling in de lucht normaal en zijn er geen problemen met de elektriciteitscentrales.
Veel mensen waren getuige van een felle flits en een harde knal. Getuigen zeiden dat het leek alsof de bliksem insloeg tijdens een aardbeving. Anderen zagen brandende brokstukken uit de lucht vallen. Volgens de autoriteiten zijn er 20.000 reddingswerkers op de been in het gebied. Drie vliegtuigen zijn erop uit gestuurd om de schade in kaart te brengen, aldus nieuwssite RT.com.

Asteroïde
Of het incident iets te maken heeft met de asteroïde die vrijdag langs de aarde scheert is onbekend. Het brokstuk 2012 DA14 van 50 meter doorsnede scheert vanavond langs de aarde op zo'n 27.000 kilometer afstand. Het is voor het eerst in de moderne geschiedenis dat een asteroïde zo dicht bij de aarde komt.

Toengoeska-explosie
Het incident lijkt erg op de Toengoeska-explosie in 1908. Toen vond er in Siberië een enorme ontploffing plaats waardoor tot in een omtrek van 30 tot 40 kilometer bomen afknakten aan de basis van de stam. De oorzaak van de explosie is nog altijd een mysterie, maar men gaat uit ervan uit dat een meteoriet op ongeveer acht kilometer boven de aarde is geëxplodeerd.

Bron: De Telegraaf d.d. 15-02-2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten