dinsdag 15 maart 2011

Winkeldieven hebben vrij spel

Het heeft er veel van weg dat winkeldieven in ons land vrij spel hebben, want vrijwel geen enkel politiekorps gaat onmiddellijk tot actie over om de criminelen op te pakken. In één regio wordt zelfs pas een onderzoek ingesteld als de schade hoger is dan 25.000 euro. De werkdruk is te hoog, zegt de politie daar.
 
Als criminelen minder buit maken, komt de zaak op een stapel te liggen en wordt er geen prioriteit aan verleend. Zolang een dief maar niet op heterdaad wordt betrapt, heeft hij weinig te vrezen. Dat concludeert Detailhandel Nederland na een inventarisatie van klachten die binnenkwamen bij de belangenvereniging over het huidige politieoptreden na aangifte van diefstal of ander misdrijf in de winkel.

Winkelcriminaliteit krijgt lang niet altijd de opvolging die zij verdient. Dat is de ondernemers een doorn in het oog”, stelt adjunct-directeur Sander van Golberdinge. „Het komt nog steeds voor dat aangifte van een misdrijf wordt geweigerd, er nauwelijks onderzoek wordt gedaan en een zaak wordt geseponeerd. Hierdoor ontloopt een winkelcrimineel zijn straf. Dat terwijl de ondernemer met de financiële en psychische schade achterblijft.”

In de Tweede Kamer wordt verbijsterd gereageerd op de ervaringen van winkeliers. „Dit is absolute waanzin”, stelt VVD-Kamerlid Hennis. „Dit moet opgepakt worden door de politie, het kan niet zo zijn dat hier geen prioriteit aan wordt gegeven.”
 
Bron: De Telegraaf d.d. 15-03-2011

Geen opmerkingen:

Een reactie posten