dinsdag 28 december 2010

"Parkeerengel" opgepakt in Amsterdam

Zwerver René uit Amsterdam, die parkeergeld bijstort voor automobilisten die anders een bekeuring krijgen, is door de politie opgepakt. Volgens buurtbewoners wordt René getreiterd omdat hij de gemeente geld kost.
De dakloze heeft diverse boetes gekregen en deze, zoals een goed zwerver betaamt, niet betaald. De Amsterdamse 'parkeerengel' heeft de kerstdagen daardoor in de cel door moeten brengen.

Dubbeltjestarief
René is een begrip in de Rivierenbuurt. Iedere dag zit hij met zijn hond Donna voor de Albert Heijn in de Maasstraat. In die buurt geldt een zogenoemd dubbeltjestarief voor parkeerders. Daarvoor mag men dan een uur staan.

René zorgt er echter voor dat er, tegen een kleine vergoeding, keurig ieder uur een nieuw parkeerkaartje achter de ruitenwisser zit. Hij heeft inmiddels al vele tientallen klanten. Parkeerbedrijf Cition weet van deze, feitelijk verboden, truc, maar is niet in staat er tegen op te treden.




Autosleutels
"René krijgt van veel mensen ook gewoon hun autosleutels, zodat hij de kaartjes achter de ruit kan leggen", zeggen buurtbewoners Carmine en Swenja. "Hij houdt van iedere auto heel knap bij wanneer er weer gestort moet worden. Op die manier kunnen mensen hier de hele dag staan voor een paar duppies en een kleine fooi aan René. De gemeente is niet blij met 'm, maar het is toch juist geinig dat zo iemand op zo'n creatieve manier wat geld verdient."

Volgens vriend Leon wil de gemeente René van de straat hebben. "Hij onttrekt natuurlijk geld uit de gemeentekas. Ze kunnen immers niemand meer bekeuren omdat de parkeertijd is verstreken."

René werd voor de kerstdagen aangehouden. Hij had verschillende boetes openstaan, onder meer voor de verkeerde muilkorf voor Donna, die zo'n ding moet dragen nadat ze een keer ruzie kreeg met een andere hond. Donna is door de politie in het asiel gestopt, maar is daar door Leon nu uit bevrijd. "Ze zit bij mij thuis. Ik mag er niet te lang alleen laten, want ze heeft verlatingsangst."

Misverstand
De parkeerhulp heeft de kerstdagen doorgebracht in de gevangenis aan de Havenstraat en volgens de Daklozenbond is het een groot misverstand dat zwervers zoiets prettig zouden vinden. "Een gevangenis is gewoon geen leuke plek om te zijn", zegt een woordvoerder.

Cition denkt overigens dat binnen afzienbare tijd René zijn baantje kwijt is. Dan wordt overal in de stad kentekenparkeren ingevoerd en kunnen parkeerwachters zien of een auto al een uur op dezelfde plek staat.

Bron: De Telegraaf d.d. 28-12-2010

Geen opmerkingen:

Een reactie posten