vrijdag 22 februari 2013

Friese ambtenaren plassen stroom voor auto


Mannelijke ambtenaren van het Wetterskip Friesland in Nederland produceren binnenkort zelf stroom met hun urine. In het personeelstoilet komt een urinoir dat de plas van werknemers omzet in elektriciteit.
'Wij noemen het hier al onze gouden stroom,' aldus een enthousiaste Mirjam Spaans, woordvoerder van het waterschap tegen het AD.

De 280 mannelijke medewerkers worden opgeroepen om de gewone wc's links te laten liggen. Voor een kleine boodschap moeten ze vooral gebruik maken van het speciale urinoir die promovendus Philipp Kuntke samen met watertechnologiebedrijf Wetsus daar laat plaatsen. Kuntke wil promoveren op de plasproef waarbij hij een methode ontwikkelde om fosfaat en stikstof uit de opgevangen urine te halen en die om te zetten in elektriciteit.

50 kilometer
'We beginnen met een urinoir waar de heren in kunnen wateren. Dat is gemakkelijker dan bij de vrouwenwc's omdat je daar niet kan garanderen dat er alleen urine in komt,' laat Spaans weten.

'We hopen dat dagelijks op 280 liter plas kunnen rekenen, wat we omzetten in stroom voor een van onze elektrische auto's. Die kan daar ongeveer 50 kilometer op rijden.'

Het Friese waterschap is vast van plan om de mannelijke medewerkers goed bewust te maken van de kracht van hun inzet. Bijvoorbeeld na een vrijdagmiddagborrel, als het bier rijkelijk heeft gevloeid worden de heren aangespoord om nog een extra plasronde te maken. 'Uitschieters naar boven worden hier altijd gewaardeerd.'

Bron: Het Laatste Nieuws d.d. 20-02-2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten