donderdag 24 februari 2011

Bendeleden krijgen maar liefst € 150.000 belastinggeld

Negen voormalige verdachten in een stukgelopen drugsonderzoek van de politie Midden en West Brabant zullen schadevergoedingen ontvangen van bij elkaar 150.000 euro. Dat oordeelde de rechtbank in Breda donderdag.

De verdachten zaten geruime tijd onterecht vast in voorarrest, in enkele gevallen langer dan een jaar. De vervolging wegens export van heroïne, xtc en hasj werd door de rechter ongeldig verklaard wegens het knip- en plakwerk van rechercheurs van de politie Midden en West Brabant en hun teamleider. De rechtbank oordeelde dat de politie de verklaring van de hoofdverdachte had gemanipuleerd en dat het hele onderzoek daardoor was besmet. Daarom zijn de verdachten vrij gelaten en is de rechtbank niet ontvankelijk verklaard.



Voor de tijd dat ze hebben vastgezeten eisten de verdachten aanvankelijk schadevergoedingen van enkele duizenden euro's tot meer dan een half miljoen. Justitie heeft zich verzet zich tegen uitkering van een schadevergoeding omdat de verdenking volgens de officier in alle gevallen terecht was. De rechtbank volgt die redenering niet. De rechtbank ziet echter geen aanleiding af te wijken van het gewoonlijk gehanteerde standaardbedrag, omdat niet kan worden beoordeeld of de verdachten meer dan normaal zijn getroffen door het voorarrest. De vergoedingen die nu zullen worden toegekend liggen tussen de 2000 en 35.000 euro per persoon. De claim van een half miljoen euro van een van de verdachten die zegt dat zijn bedrijf door zijn gevangenhouding failliet ging, werd afgewezen omdat er geen rechtstreeks verband zou bestaan.
 
Bron: BN De Stem d.d. 24-02-2011

Geen opmerkingen:

Een reactie posten