dinsdag 8 februari 2011

Meisje eet vijf stukken zeep per week

De negentien-jarige Tempestt Henderson lijdt aan een merkwaardige verslaving. Het meisje uit Florida is verzot op zeep. Niet om haar te wassen, maar om op te eten. Ze slaat tot vijf stukken per week naar binnen. Ook voor een flinke hap waspoeder haalt Tempestt haar neus niet op.
 
Het begon allemaal toen Tempestt nog een kind was. Ze dipte haar vingers in een ton waspoeder en likte eraan. "Het smaakte zo zoet en tegelijk ook zout. Ik was meteen verslingerd op die smaak", getuigt ze.


Op en top schoon
Als volgende stap begon Tempestt onder de douche aan de zeep te likken. Van likken kwam bijten en nu zit ze aan vijf stukken zeep per week. De studente Verpleegkunde is zich ervan bewust dat ze niet gezond bezig is, maar de verleiding is te sterk ondanks de waarschuwingslabels op zowel de zeep- als de waspoederverpakking. "Ik ben gewoon dol op het gevoel dat ik op en top schoon ben, zowel vanbinnen als vanbuiten".

Zeldzame aandoening
Toen haar verslaving uit de hand begon te lopen, stapte Tempestt naar de dokter. Bleek dat ze aan een zeldzame aandoening leed met de naam PICA. Karakteristiek voor deze aandoening is, dat de patiënten dingen opeten die niet om op te eten zijn. Dat kan gaan van metaal, muntstukken, krijt, tot zelfs batterijen.

Gedumpt door vriendje
Artsen zijn van oordeel dat stress de oorzaak is in het geval van Tempestt. Het meisje was van de kaart toen haar vriendje Jason naar de universiteit in Kansas ging studeren en zij achterbleef in Florida. Jason zette toen botweg een punt achter hun relatie.

Gezondheid in het gedrang
Het meisje is intussen zodanig verslaafd aan zeep, dat haar gezondheid ernstig in het gedrang komt. Volgens dokter Barton Blinder, een autoriteit op het vlak van PICA, is het risico groot dat de stofwisseling van Tempestt zwaar verstoord kan worden door de chemische producten is de zeep.

Hulp
Het meisje gaat nu te rade bij een psychiater om haar af te helpen van haar drang naar zeep. Bij haar thuis zijn ze inmiddels overschakeld naar vloeibare zeep en daar blijkt Tempestt helemaal geen zin in te hebben. Ze zit ook niet meer op een studentenkamer, zodat haar moeder het meisje kan bijstaan in de strijd tegen de merkwaardige zeepverslaving.
 
Bron: AD.nl d.d. 07-02-2011

Geen opmerkingen:

Een reactie posten