maandag 24 januari 2011

Robot vervangt jongetje met leukemie in de klas


In School 166 in Moskou volgt er dit schooljaar een speciale leerling de lessen. Stepan, een robot, vervangt er een jongen met leukemie die zo van thuis uit alles kan volgen wat er in de klas gebeurt.
 
De echte Stepan (12) volgt thuis voor zijn computer de les door de ogen van de robot. Stepan is al twee jaar ziek. Zijn immuunsysteem is zodanig verzwakt dat hij niet naar school kan.

Real time
Gewapend met een webcam, een microfoon en een luidspreker staat de robot in real time in verbinding met Stepan. Via de robot kan Stepan om het even vragen stellen aan zijn lerares.



Even wennen
"We noemen onze robot ook Stepan", zegt lerares Alla Gevak. "We gaan met hem om als was het een gewone leerling. In het begin was het even wennen, maar nu is het heel gewoon".

Dankzij de robot heeft Stepan het gevoel dat hij echt in de klas zit. "Ik kan zijn 'hoofd' bewegen om alles te volgen. Tijdens de speeltijd kan ik via hem een babbeltje maken met mijn vrienden.

Normaal leven
Voor moeder Nina Supina is dit erg belangrijk. "Kinderen volgen les in de klas, maar amuseren zich ook, vertellen en babbelen. Nu kan mijn zoon daar ook deel van uitmaken en een zo normaal mogelijk leven leiden".

Proefproject
De robot werd in 2008 ontworpen in een Moskous instituut. "Via internet kan hij van overal ter wereld bestuurd worden", zegt projectcoördinator Vyacheslav Kravtsov. Het toestel kost zo'n 2.200 euro. Dit exemplaar werd gratis ter beschikking gesteld van School 166 in het kader van een proefproject. Hoe dankbaar Stepan ook is voor zijn robot, de jongen hoopt zo snel mogelijk zelf weer naar school te kunnen gaan.
 
Bron: Het Laatste Nieuws d.d. 24-01-2011
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten